HTML

A szuper luxus autókat viszik mint a cukrot

2015.03.25. 16:21 Kóczián Péter

A világban egyre bővül a milliomosok köre, s így egyre nő a szuper-luxus autók piaca.

A BMW vagy Mercedes részvényesei izgulhatnak, hogy negyedévente mennyi autó fogy el a nevezett márkákból, míg, ha lenne külön, a Lamborghini, a Maserati, a Bentley és Rolls-Royce részvénytársaság, annak tulajdonosai nagy hasznot söpörnének be

Luxus autót gyártani évtizedeken keresztül tuti veszteségforrást jelentett. A presztízsen túl mást nem nagyon lehetett learatni a luxus kocsikkal. Az utóbbi években azonban a legnagyobb veszteséget termelő márkák is lassan eljutnak a profit termelés szintjére.

Maserati Grantourismo

Maserati Grantourismo

 

A szuper luxus autók regisztrációja 62 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben. Az átlagos autóké csak 36 százalékkal. A Rolls-Royce eladása ötszörösére nőtt 2009 óta, a nála olcsóbb Bentley-ből évente tízezer új darab kerül forgalomba. A legendásan kis szériában készülő Lamborghini eladása ötven százalékkal nőtt. Jól halad afelé, hogy átlépje a 2000 darabos évi széria számot, amelyről korábban még csak nem is álmodhattak.

A világban tavaly 211 ezer embernek volt nettó 30 millió dollárnál nagyobb vagyona. Ez 13 százalékos növekedés a három évvel korábbi állapothoz képest.

A Bloomberg szerint, akinek 20-30 millió dollárja van, az már simán kifizeti a szuper luxus autók 200 ezer dollártól kezdődő és 1,5 millió dollárnál végződő árát. Nyilván, a „kis milliomosok” olcsóbb, sorozatgyártott Bentley-t vesznek potom 200-300 ezer dollárért, a 100 milliós vagyonúak viszont bevállalnak egy-egy pár százas, vagy tucat számban készült 500 ezer és 1,5 millió dollár között árult ritkább luxus autót is. Ha a tíz millió dollárosokat is beszámítjuk, akkor majdnem 700 ezer vevője van a szuper drága autóknak.

Aki kirívó akar lenni, az már nem csak a márkát veszi meg, hanem a ritkaságot, az egyediséget. Valójában a szuper luxus autók a rendkívül drága ékszerekkel kerültek egy sorba. Vannak sokan, akiknek mindegy, hogy 300 ezer dollárt költenek egy Rollsra, vagy éppen 1,2 millió dollárt annak egy különleges változatára. A Ferrari csak 499 darabot készített a hibrid La Ferrari márkájából, mindegyiket 1 millió dollár felett értékesítette. A Porsche a 918-asból 918 darabot gyártott le. A kezdő ár 814 ezer dollár volt. A Lamborghini három darabot készített a Veneno márkából, darabját 3,9 millió dollárért adta el.

La Ferrari

La Ferrari

 A „mezeibb” Rollsok többsége sem csak szalon állapotban kerül a gazdájához. Öt Rolls-Royce-ból négyet még átalakítottak a vevő kívánságára. Például gyémántokat tettek az utasok feje fölé. Így fut fel az ár 600 ezer dollár fölé.

Tíz évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy a luxus autó márkák ugyanúgy a termékeik körének megsokszorozásán dolgoznak majd, mint mondjuk a Skoda, a Toyota vagy akár a konfekciós autók körében a BMW vagy a Mercedes.

Ma már viszont olyan, korábban víz felett sikló, a mindennapi igényektől mentes szuper luxus márkák, mint a Lamborghini vagy a Bentley is szegmentál, mert a közönségük is szegmentálódik.

A Lamborghini sport terepjárót készít Urus néven, a Maserati Levante néven, a Bentley is ezen dolgozik. A Bentley a Kóczián Vásárol szerint egyelőre rendkívül ronda szörnyszülöttben gondolkodik, a Lamborghinié, a olasz dizájner hagyományok méltó képviselőjeként, gyönyörűnek néz ki.

Lamborghini Urus

Lamborghini Urus

 

Mindkét márkánál óriási váltást jelent, hogy sebesség-központú autók helyett dobozos formájú, terepjárós autókat kell készíteni. A szörnyszülöttből évi 3000 ezret akarnak eladni, Bentayga lesz a neve.

1.png

                                                 Bentley Bentayga  

A Rolls Royce két éve egy olyan autót mutatott be, amely korábban elképzelhetetlen lett volna. Egy rendes Rollsot mindig a sofőr vezet. Az új autót, amelynek Wraith a neve, viszont kétülésesre tervezték.
– Gondoljunk egy olyan fickóra, aki 22 évesen most adta el az applikációs cégét 22 millió dollárért. Ha beszáll a kormány mögé, elájul a Wraith-től – mondta Eric Shepard, a Rolls Royce America elnöke az új típusról.

3.png

                                                Rolls-Royce Wraith


A fogalmazása pontos. A szuper luxus autók piacán megjelentek olyan vevők, akik a hagyományos milliomosoktól eltérnek. Nem öregek, hanem fiatalok. Autót akarnak vezetni. Élményekre vágynak. És persze el vannak ájulva, ha olyan luxus márkákat vezethetnek, amelyről apjuk, nagyapjuk is csak álmodhatott. De az igényeik már mások. Az ő kedvükért újul meg a szuper luxus autók piaca.

Más Kóczián Vásárol cikkek.

 

Szólj hozzá!

Csináltass öltönyt, ha van rá pénzed!

2015.01.22. 15:43 Kóczián Péter

 

Egyre gyorsabban, egyre olcsóbban, egyre kevesebb törődéssel akarunk ruhákhoz jutni. Ezért csak kevesen készítettnek öltönyt Magyarországon.  

Hajtóka mérése

A legtöbb ember arra panaszkodik, hogy a csináltatott ruha drága, sokkal drágább, mint a készen kapott konfekció ruha.

Az általános elszegényedésben érintettek körében jogos a panasz. De mit kezdjünk azzal, aki az Audi A8-asból száll ki, s úgy mondja, hogy a személyre szabott ruhák drágák.

-  Nálunk az autó státusszimbólum, a ruha nem. Az olaszoknál ez nincs így, de ami érdekes, hogy például a lengyeleknél sem – mondja Bereznai László, az Alessandro and Co tulajdonosa. Boltjában vannak előre elkészült méretes ruhák is, de legszívesebben személyre szabott nadrágot, zakót, öltönyt ad el.

Miért olyan nagy dolog a csináltatott öltöny?

-   A csináltatott ruha egyedi. Ha jó, akkor minden részletében a tulajdonosára készült. Az úgy áll az emberen, ahogy semmi más. Ezt nem lehet összehasonlítani a konfekciós árukkal – sóhajt fel egy másik szabóság, a Prestige Úri Szabó tulajdonosa, Hajnal József.

Öltöny készülés közben

A szabók és ruhakereskedők elképesztőbbnél elképesztőbb történetekkel tudják bizonyítani, hogy teljes értékkáosz van a nagymenő, jól fizetett, pénzes férfiak fejében.

Egy ügyfél, aki száz körüli öltönyeit állandóan csak javíttatja, de sosem egészíti ki csináltatott öltönnyel, azt mondta egyszer az egyik szabónak, hogy teljesen feleslegesnek tartja a személyre szabott öltönyt. Az érvelése még érdekesebb volt: egyik ismerőse, Magyarország egyik TOP 100 milliárdosa arra büszke, hogy az érettségi zakóját még mindig hordja. Ez számára fontosabb üzenet és minta volt, mint az, hogy pénze birtokában nyugodtan megengedhetné magának a csináltatott öltönyt.

Sem a több százmilliós villák tulajdonosai, sem az autóra 20-50 milliót költő gazdagok nem érzik úgy, hogy egy 200-400 ezer forintba kerülő személyre szabott öltöny beleférne a büdzséjükbe. A nettóban is milliós fizetésű menedzserek és középvezetők sem gondolnak arra, hogy már csak rajtuk múlik, készíttetnek-e magukra szabott öltönyöket.

Az öltönyök típusai

Az öltönyöknek három típusa létezik. A „konfekció”, más néven a készruha (angolul „ready-to-wear”) az, amelyet vagy elfogadunk olyannak, amilyen, vagy nem vesszük meg, alakítani se nagyon lehet rajta. Ezek a 48-as, 50-es, 52-es és nagyobb öltönyök, amelyek a boltok többségében megtalálhatók. A nadrág általában hosszú, fel kell hajtani, az öltöny viszonylag laza. A szabásukban van különbség: egy részük karcsúsított, másik részük viszonylag bőre van hagyva. Az utóbbi öltönyök direkt úgy készülnek, hogy akkor is beleférjünk, ha 2 vagy 5 kilót híztunk.  

Amikor a laikus emberek a „csináltatott öltönyről” beszélnek, akkor nem tesznek különbséget a két öltöny típus között, amely a szakemberek számára ég és föld. Az angolul „made-to-measure” öltönyt az, amit magyarul „fazonigazítottnak” hívunk. Ezek az öltönyök előre megszabott szabásminták szerint készülnek el, de az egyes vevők igényeire tudják alakítani azokat. Attól speciálisak, hogy készítésük során eleve nyitva hagyják a lehetőséget a kisebb átalakításokra. Az ember bemegy a szabójához, aki a szabott mintaöltönyt a testére formálja: itt behúz, ott kienged, egy kicsit átalakítja a vállánál az öltönyt, vagy a hónaljánál, mondjuk, kiengedi a zakót.

Az igazi csináltatott öltöny számkivetett Magyarországon

Méret vételAz angolul „bespoke”-nak nevezett öltöny az, amelyet kezdettől fogva egyénre szabnak. A szó klasszikus értelmében ezek az igazi csináltatott öltönyök.  

Hajnal József (Prestige Úri Szabó), aki  „bespoke” öltönyöket készít, tehát maga szabja ki és készíti el vevői öltönyeit, úgy látja, hogy a kézműves munka értéke veszett el.

-  A csináltatott öltöny azért drága, mert nem gépek, hanem egy vagy két ember készíti el. Mert egy adott testre készül, s arra törekszünk, hogy kényelmes és szép legyen. Minden egyes varrás, minden egyes szabási megoldás egyszeri, amelyet minden egyes alkalommal újra és újra meg kell csinálnunk. Ezért drágább a konfekciós öltönynél, amelyet gépek készítenek több ezres, tízezres mennyiségben.

Hajtóka mérése

 

Mai korunk a kész dolgokat szereti, amelyekbe nem kell időt, energiát, figyelmet beleölni. A személyre szabott ruhák legalább kétszeri, de sokszor háromszori próbával készülnek el.

Igen, ez három külön időpontot jelent. A többséget ez is idegesíti.

-  Akit ez zavar, azt az sem győzi meg, ha azt mondjuk: szívesen elmegyünk bárhová, a munkahelyére, az otthonában, hogy a számára legkényelmesebb körülmények között és időpontban próbálhasson – mondja Bereznai László (Alessandro and Co).

Gyakoriak az olyan érdeklődők, akik az elkészítési időt sokallja. Egy-egy csináltatott öltöny általában egy hónapig készül. A legfeszesebb tempó mellett is kell három hét az elkészítéshez.

-  Tavaly december első napjaiban hívott fel valaki, hogy 2014-ben még hány öltönyt tudok neki készíteni. Mintha nem is lenne karácsony, szilveszter, s újév, amely legalább tíz napos leállást jelent. S amikor azt mondtam, legfeljebb egyet, akkor dühös lett, s többet nem is hívott vissza. Túl azon, hogy azt gondolta, nincs más dolgom, mint neki öltönyt varrni, egyszerűen nem bírta elviselni, hogy ez nem egy adj’ uram isten, de azonnal termék – meséli Hajdú József, a Prestige Úri Szabó tulajdonosa.

Mennyibe kerülnek a különböző öltönyök?

A kész öltönyök a mai magyar piacon három kategóriába sorolhatók. A műszálas öltönyök 15-30 ezer forintos világa után következik a konfekciós, 40-120 ezres öltönyök világa, amelyek vagy jók az emberre vagy nem. A kisebb átalakítások rizikósak, vagy jobb lesz tőlük a ruha vagy nem.

A fazonigazított öltönyök világa körülbelül 150 ezer forinttól kezdődik. Ennyiért már egy kicsit a saját formánkra igazíthatjuk az öltönyöket. Ebben az ársávban azonban van egy vetélytársuk: a drágább kész öltönyök, mint a jól ismert Boss, amelyek szerencsés esetben alakíthatók, de van, hogy nem érdemes hozzájuk nyúlni. Igazság szerint azonban a menő márkák öltöny árai könnyen 200 ezer forint fölé kúszhatnak.

200 ezer körül viszont már elérkezünk a csináltatott öltönyök világába, amelyben a több ezres vagy akár tízezres nagyságrendben készülő konfekciós öltönyök vetélkednek a személyre szabott, teljesen az egyéni kívánságok szerint készülő darabokkal.

A csináltatott öltönyök iránti érdektelenség azért vicces, mert a már neves márkáktól származó 150 ezer forint feletti készen megvett öltönyök jelentős része csak némi átszabás után kerül a vevőjére. A drágább konfekciós öltönyök egy részénél ugyanis megkönyörülnek a vásárlókon és lehetővé teszik, hogy profi szabók segítségével alakíthatókká váljanak. A kész öltöny ugyanis sok esetben nem kész – viselése előtt még  személyre kell szabni!

A kisebb átalakításokat pedig éppen azok a márkák végzik, amelyek, mint a Prestige Úri Szabó vagy az Alessandro and Co, csináltatott öltönyt is tudnak szabni. Bevételeik jelentős része származik ezekből a megbízásokból. Még a legmenőbb Andrássy úti boltokból is sok megrendelésük érkezik!

200 felett már csináltatni is érdemes

200 ezer körül a konfekciós öltönyök árai összeérnek a személyre szabott öltönyökével, s csak igény és választás kérdése, hogy az ember melyiket választja. Akinek fontos, hogy ruhája egyedi legyen, és aki büszke arra, hogy kézműves, egyedi terméket használ, az csináltasson személyre szabott öltönyt!

Így döntve ugyanúgy „honpártolóvá” válik az ember, mint a 19. század büszke nemesei és polgárai, akik fontosnak tartották, hogy a pénzüket itthon készült termékekre költsék. A kézműves ipar mindig helyi. A kézműves termékek vásárlói mindig a helyi közösséget gyarapítják.

Ez sem utolsó szempont, amikor a konfekció és a csináltatott öltöny között kell dönteni.

15 komment

A magas derekú farmerek szezonja következik

2014.12.01. 15:12 Kóczián Péter

A Harper's Bazaar megfigyelés szerint jövőre divatos lesz magas derékkal szabott famert hordani.

hbz-high-waisted-jeans-62Ugpj-lead-lghbz-high-waisted-jeans-Paige-High-Rise-Bell-Canyon-Lovelight-lghbz-high-waisted-jeans-Citizens-Seaweed-lghbz-high-waisted-jeans-MIH-Bodycon-Marrakesh-Ultra-Blue-lghbz-high-waisted-jeans-Paige-High-Rise-Bell-Canyon-Lovelight-lghbz-high-waisted-jeans-Acne-Studios-88374742-md

 

Szólj hozzá!

Dzsekit ne viseljünk nyilvános szereplés alkalmával! és más tanulságok

2014.11.26. 23:56 Kóczián Péter

Az X Faktorban az utóbbi években elhűlve néztem, hogy a zsűri tagok viszonylag gyakran bújnak dzsekibe.

Ha jól értem a jelenséget, akkor a zsűri tagoknak, a stílus tanácsadóknak, a producereknek gyakran fejtörést okoz, hogyan tegyék a zsűri tagokat "fiatalossá", "könnyedebbé",hogyan közelítsék őket a tömegízléshez.

A megoldások között szerepel a dzseki, amely Magyarországon a sportossággal, a közvetlenséggel asszociált ruha darab.

A dzsekit arra tervezték, hogy védjen a külső hatások ellen. Szabása kabátszerű, anyaga, felépítése a felöltőhöz teszi hasonlatossá. Ami a zsűrizés szempontjából a legfontosabb, arra tervezték, hogy az ember állva viseli és nem ülve.

A dzseki azért  lehet népszerű tévés műsorvezetők között - főleg, akik nem 40+-ban nyomulnak - mert lazának, sportosnak hat. A fiatalság, a fiatalosság érzetét kelti. Ezért terjed olyan fiatalos műsorokban, mint az X-Faktor vagy a Rising Star.

Kezdem Alföldi Róberttel, aki az egyik legjobban öltözött férfi ma Magyarországon. Kivéve az X-faktor néhány adását. Alföldi dzseki.jpg

Érdemes megfigyelni, ahogy a dzseki ráráncolódik Alföldi testére és kezére, hiszen bősége nem arra lett kitalálva, hogy ülés közben összehúzódjon. Azon kívül, hogy az ember úgy érzi, viselője fázik, azt is üzeni: az illető csak beugrott pár percre, s máris megy tovább.

A zakó struktúrába rendezi az ember felső ruháját, keretet ad neki, a dzseki lényege, hogy eltakarja az alatta levő ruhát, elnyomja annak érvényesülését.

A dzseki, ha ülve viselik, felkúszik viselője nyaka és feje felé, így nem kisimít, hanem kalodába zár. Nyugtalan érzést kelt a nézőben.

A cippzár, minden dzseki központi eleme, nyakig kettévágja a viselője testét. Hiszen a dzsekinek nincs olyan kivágata, mint a zakónak vagy a mellénynek. A dzseki normális állapota kétféle: vagy zárva van, vagy nyitottan lóg.

Nagyon árulkodó, hogy az emberek, ha dzsekit vesznek fel és közben ülnek, sosem húzzák fel nyakig: valószínűleg érzik, hogy ez nagyon diszfunkcionális lenne. Ha más nem, a nyakig bezártság érzése miatt.

A dzseki másik funkciója,hogy nyitva, szabadon lóg. Ülő emberen képtelen a lazaságot sugallni.

Különösen szörnyű az, amikor az elegáns nyakkendő és a dzseki párosításával próbálkozik a stílus tanácsadó és a műsor szereplője. Sem ülve, sem állva nem jó.

Alfölfi és s többiek csiricsáré X faktor_2.jpg

Alföldi dzsekiben_1.jpg

 

Majkának sem áll jó, bár imidzs fotóin jól látszik, hogy ő vagy a stílus tanácsadók szeretik vele kapcsolatban a dzsekis megoldást alkalmazni. Mert Majkát így gondolják fiatalosnak tartani. Majka image kép.jpg

Geszti Péter farmer dzsekije egy X-Faktor stúdió felvételen szerintem tényleg a stílustanácsadás alja.

Geszti farmer dzseki 2.jpg

Azonnal megmutatom, szerintem mi a jó. Nem, nem külföldi példákat mutatok majd. Ugyanezeket az urakat öltönyben.

 

Alföldi elegáns 2.jpg

Alföldi öltöny elegáns.png

 Geszti jó.jpg

Gesztinél meg tudom mutatni, hogy milyen az, ha casual, azaz lazább eleganciát adnak rá. A mintás póló és a sötét öltöny együtt nagyon jól működik, a póló piros kerete és a zakó fekete színe célratörő és kellemes hatást kelt.

 

Geszti ugyanaz mint előbb-közeli.png

Tudom, a fő érv az lesz az eddig elmondottakkal szemben, hogy a popos műsor, a fiatalítás nem teszi lehetővé, hogy ilyen jellegű elegáns ruhákat adjanak rájuk. Biztos ez? Nézzük meg Majkát öltönyben!

 

Majka öltönyben mellénnyel.jpg

Tényleg nincs pop-érzés elegáns öltönyben?

Majka öltönyös reklámja hivatalos marketing termék. Csak éppen a műsorok során nem használják.

 

Néhány általános következtetés még korunk egészére vonatkoztatva

A magyar szórakoztató műsorok vezetőinek és arcainak öltözetésén az erőlködés látszik. Minden hétre kitalálni valami újat. Minden héten meglepni a közönséget. Variálni. Többféle stílust felvonultatni.

Gondolom, ez utóbbit azért, hogy a sokfélének tartott közönség magáénak érezze a műsorok arcait.

Szerintem az emberek karaktereket szeretnének látni, akik kiszámíthatóan hozzák a maguk formáját. Akik valakik. Valakivé  pedig csak az állandóság által válik egy figura. Zsáneres alakká csak ugyanolyan manírok ismételt bemutatása tesz egy szereplőt.

A sztár műsorok műsorvezetőinek stílustalan öltöztetése tökéletes tükre korunknak itt és most, Magyarországon, amely nem ismer el hagyományt, nem tisztel kialakult formákat, s nem érti, hogy a megújulás nem az eszetlen eklektikában van, hanem a hagyományosan letisztult formák egyszerre hagyományhű és kreatív újraértelmezésében.

Magyarországon nem az lesz sztár, akinek kialakult stílusa van, hanem az, aki a zavaros elvárások özönének hajlandó megfelelni.

Kudlik Júlia, Antal Imre, Vitray Tamás, Kovács P. József máig tartó népszerűsége nem csak az egyre halandóbb korba lépő korosztályok Kádár-nosztalgiájára utal, hanem arra, hogy a diktatúra csökött világában ezek az emberek sajátosat alkottak, s azt folyamatosan újratermelték. Akkor nem merték kimondani, ma nem vagyunk hajlandók felismerni, hogy egy hagyományban kijegecesedett mértéket képviseltek a ruhájukkal, a megjelenésükkel.

Korunk a kaméleonokat gyártja le futószalagon.

Lehet,hogy elsőre furcsának hat a  gondolat, de nálunk sosem születik majd egy Lady Gaga, Katie Perry, Enya, vagy Lana del Rey. Ahol nincs hagyomány, ott nincs polgárpukkasztás.

Ahol minden csak egy pillanatig érvényes, s csakis azért, mert hirtelen jól hat, ott nincs stílus és nincs stílusteremtés.

 

 

1 komment

Cipők Majkának esti show műsorvezetéséhez

2014.11.24. 11:33 Kóczián Péter

A minap Majka Rising Star ruháját kritizáltam, mert a stylist képtelen volt casual, azaz sportos eleganciában felöltöztetni Majoros Pétert, aki arcával, testével és megjelenésével viszi hátán a műsort.

Nálunk gyakori érv, hogy a sportos elegancia lényege, hogy az öltönyszerű ruhához nyugodtan fel lehet venni sportcipőt, ahogyan ez Majkával is történt. Még az is felmerül érvként, hogy a sportos magyar férfiak nem szeretnének sportos identitásukon változtatni.

Gyorsan körbenéztem egy férfiknak szóló gyűjtő weboldalon, hogy milyen casual, sportosan elegáns megoldásokat vehetne fel egy magyar műsorvezető, ha ruhájának minden részletére figyelnének. Kifejezetten öltönyhöz való, de nem hót elegáns cipőket kerestem. Az alábbiakat találtam.

A legjobb megoldás: fényes, esti, szép talppal, oxford mintával (keresztbe csík), magas szárú megoldás, szűk gatyával is jól áll. Nikolas Kikrwood a márka neve.

Nikolas-Kirkwood-burgundy-shoes.jpg

Dr Martens, ha a műsorvezető nem hajlandó őszinte rockos identitásától elszakadni.

 

 

Dr-Martens.jpg

 

 

Ennél sportosabb, de mégis elegáns hatású az alábbi, Gianvito Rossi cipő.

 

Gianvito-Rossi.jpg

 

Ha műsorvezetőnk számba veszi, hogy vele is halad az idő, s ez némi komolyodással is járhat, akkor hordhat egy ilyen cipőt is, Alexander McQueentől.

Alexander-McQueen.jpg

Szólj hozzá!

Nagyon menő a kobalt kék a férfi cipőkön (is)

2014.11.19. 23:42 Kóczián Péter

Őszintén szólva amíg rá nem találtam egy Twitter bejegyzésre, nem tudtam, hogy 2014-ben a kobalt kék az egyik menő szín. Az egyik webshop a Guccitól ajánlotta az alábbi cipőket. 

Gucci.jpg

Gucci 2.jpg

Aztán gyanút fogtam, s kíváncsi voltam, hogy csak egy Twitter bejegyzés bizonyítja a kobalt kék népszerűségét vagy más példák is. Kiderült, hogy tényleg menő szín, még a férfi cipők világába is betört. Önálló színként a Comme des Garconsnál -

Comme des Garcons.jpg

- és kiegészítő színként a Fendinél. 

Fendi.jpg

És szerintem a kék más árnyalatainak használatára is hatással van, lásd ezt a Zegna cipőt. 

 

Zegna.jpg

Szólj hozzá!

60-as évek retro a Pierre Cardin Múzeumban

2014.11.18. 14:42 Kóczián Péter

A Magyarországon csak a Pierre Cardin ingekből ismerős tervező a 20. század egyik legjelentősebbnek tartott divat irányítója.

Pierre Cardinre ma úgy emlékezik a divat történelem, mint a hatvanas évek ikonikus figurája, aki kifejezte a modernitást, az űrvilágot, a mechanikus formák diadalát a divatban. Kb. mint a Star Trek ruhák a sorozatban. Amit csinált, az a hatvanas években formabontó volt. Megoldásai ma már természetes részei a divat világának.

A mester 92 évesen napjainkban.

ec4df7e4-9cf8-4ad9-a839-603f959a4247.jpg

 

dd6d7552-66d2-4efa-a553-a6115e3c054d.jpg

c23e3c8b-f972-4458-859a-07713a291706.jpg

ff26e411-699c-43b6-a3a8-0d5e2b640526.jpg

c804e04d-49af-4067-b636-62b3233c7ca6.jpg

e955b365-a40d-47da-8ddd-fba6b3c2b06d.jpg

Szólj hozzá!

Ezt most miért?

2014.11.18. 02:05 Kóczián Péter

20141110rising-star_1416272046.jpg_666x999

De miért hiszik azt a magyar stylistok, hogy ide ez is jó? 

Holdampf Linda a Rising Star stylistja. Nincs könnyű dolga, az öltöztetés, stílusalakítás lassan olyan népszerű lesz, mint a magyar foci: mindenki ért hozzá. Most már én is. Úgyhogy ez tényleg a vég. 

De nem állhatom meg, hogy ne tegyem szóvá: Majka stílusa nincs rendben. A selyem öltönyből való zakó nem fér meg azzal a sport cipővel, amit visel. 

Nagy divat ma a casual, de nem az, mint amit Majka viselt. Csak egy mértéket nem ismerő, ízléstelen közegben lehet Majkát úgy öltöztetni, ahogyan legutóbb kinézett. A világ divatja tele van a sportcipők világát és az öltönyös hagyományt ízlésesen, merészen párosító megoldásokkal. 

Ami a képen látható, az egyszerűen balkáni, amennyiben a "balkánit" az ízléstelen, átgondolatlan, a majd-valahogy-ezen-is-túl leszünk megoldásokkal azonosítjuk. És ez nem a stylist felelőssége egyedül. Nevezett stylist Ördögh Nórát ízlésesen tudja öltöztetni. 

Lásd ezt a ruhát: 

4 komment

Csoda ruhák a Zegnától

2014.11.18. 02:01 Kóczián Péter

00080h_320x480.jpg

 

 

 

00180h_320x480.jpg00300h_320x480.jpg00100h_320x480.jpg

Szólj hozzá!

Harmonikus lány

2014.10.22. 11:35 Kóczián Péter

dsc_1685_1413808947.JPG_1836x3264

Szólj hozzá!

Már a Sió is gyárt ivójoghurtot !!!!!!!!!!!!

2014.10.21. 12:00 Kóczián Péter

Nemrég fedeztem fel, hogy az eddig csak gyümölcs italairól híres Sió beindult a joghurt bizniszben is.

Joghurt italuk azoknak való, akik nem a sűrű, hanem a könnyen iható joghurtra vágynak. Nagyon finom, ugyanazt tudja, mint a nyugati kedvencek. Van tartása, nem lepkekönnyű, sok benne a meggy íz, sőt: meggy darabokat is felfedeztem benne, szóval, mintha Nyugati Termék lenne.

Bármennyire is röhejesnek tűnik, joghurt italt gyártani nem kis dolog, az értékláncon felfelé lépked, aki ilyet tud előállítani. Ezért belpolitikailag és belgazdaságilag is fontos, hogy a Sió egy sikeres termékkel jött ki. 

DSC_1684_1.JPG

Szólj hozzá!

H&M férfi és női ruhák Alexander Wangtól

2014.10.20. 16:03 Kóczián Péter

A menő, általában luxusban utazó divattervezőknek mindig nagy kihívás olcsó, hordható ruhákat tervezni a gyors-divatban nyomuló láncok számára. A H&M ebben az évben Alexander Wangot kérte fel, aki abból indult ki, hogy "mindenki edz" , ezért a populáris kultúrát formáló H&M számára a mindannyiunk életében jelenlevő fitnessz alapján tervezett ruhákat, A ruhái egyszerre lazák és mértani formákkal teliek. Elegánsak, még a legsportosabbak is. A kollekcióban egyrészt hétköznapi ruhákat csinál a sportruházatból, másrészt az ormótlan, funkcionális sportruhákat csinossá formálja. Férfi és női ruhákat egyaránt tervezett.

aq_resizer 5.jpg

aq_resizer.jpg

aq_resizer 9.jpg

aq_resizer 7.jpg

aq_resizer 10.jpg

A női ruhák aq_resizer 16_női.jpg

aq_resizer_20_női.jpg

aq_resizer 13_női.jpg

aq_resizer_19_női.jpg

aq_resizerCAZJXV0Y 14_női.jpg

aq_resizer11_női.jpg

Szólj hozzá!

Lány zöld kanapéval

2014.10.20. 12:16 Kóczián Péter

dsc_1680_1413800074.JPG_1836x3264

Szólj hozzá!

Amiért érdemes nőnek lenni

2014.07.17. 09:47 Kóczián Péter

Ha az ember top tervezők bemutatóit nézegeti, hamar hozzászokik ahhoz, hogy nagyon szép dolgokat lát. Zuhair Murad bemutatója azonban ezzel együtt is magával ragadott. Lássuk a ruhákat, amelyek elképesztettek. 

A libanoni tervező ruhái asszertívvá teszik a nőket. Nőiségükre büszke, tartással rendelkező,erős nőket alkot a ruháival. Nekem ezért tetszenek.

00060h_320x480.jpg00210h_320x480.jpg

00420h_320x480.jpg

00430h_320x480.jpg

 

 

00010h_426x639.jpg

00050h_320x480.jpg

00140h_320x480.jpg

00100h_320x480_2.jpg

 

00330h_320x480.jpg

00230h_320x480.jpg

00120h_320x480.jpg00480h_320x480.jpg

 

1 komment

Nyugati ízlés, magyar áru

2014.07.14. 12:18 Kóczián Péter

Tomcsányi Dóra idei nyári kollekciója nekem azért tetszik, mert hordható, kellemes, vidám, a színeket tekintve pedig egyszerre finom és merész.

Jó az, ha egy tervező nem csak extrém dolgokban tud utazni, hanem képes hétköznapi ruhákat is készíteni.

A magyar piacról nagyon hiányoznak azok a tervezők, akiknek a ruhái itt és most, magyar kontextusban is viselhetők, s nem a boldogult S-Modell konfekciós szabás hatása érződik rajtuk. A magyarországi butik kultúra még őrzi azt a valószínűleg német piacról származó, középkorú német nők unalmas kosztümjeinek világából építkező szabás világot, amely a nyolcvanas évek óta biztosan meghatározza nálunk a közízlést.

Tomcsányi azért jó, mert köze nincs ehhez az S-Modell-es világhoz, viszont kellően józan ahhoz, hogy viselhető ruhákat szabasson ki. Ezért érdemes végig nézni a kollekcióját

Gyönyörű a rózsaszín-almazöld- fehér összeállítása. 

unnamed.jpg

Nagyon tetszik, hogy a zippzár nem egyenes fut felfelé. unnamed (7).jpg

A kék-zöld színekkel párosított ruhák elegánsan feltűnőek. 

unnamed (3).jpgunnamed (2).jpg

A rózsaszín és az almazöld eléggé gáz színek. De nem Tomcsányinál.

unnamed (11).jpgunnamed (12).jpgunnamed (13).jpg

A narancssárga szín ma Magyarországon még a lezserség jele, de érdemes megfigyelni, Tomcsányi hogyan tudja ezt a lazának tartott színt egyre komolyabb ruhákkal párosítani. A pulóvertől az egybe szabott ruhán át a kosztümig. Szerintem ennyi erővel narancssárga estélyit is tudna készíteni, ha éppen arról lenne szó.

unnamed (8).jpgunnamed (9).jpg

unnamed (10).jpg

2 komment

Peek and Cloppenburg: húsz százalékkal olcsóbbak a saját márkás ruhák

2014.07.11. 08:47 Kóczián Péter

A Kóczián Vásárol úgy értesült, hogy az Arénában található Peek and Cloopenburg boltban idén a saját márkás termékek árát csökkentették. 

letöltés másolata.jpg

Az áresés a férfi és női ruhákat is érinti. 

A férfi márkák közül a Christian Berg öltöny, a Montego, a Jake's, a Paul Rosen, a női Marco Pecci és Mariposa márkák termékeit érinti az árcsökkenés. 

Információink szerint nem ideiglenes akcióról van szó: a felsorolt márkák egész évben ötödével olcsóbbak, mint tavaly.

 

1 komment

A tokaji bor következő generációja

2014.07.04. 14:09 Kóczián Péter

Az új generációs tokaji nem édes, hanem savas. Mint az etyeki borok. Nem is igazi tokaji bor.

Szerintem láttam jönni az igazi tokajit. Az igazi tokaji lényege, hogy nem tokaji. A tokaji bor ugyanis állandóan édeskés. Ha száraz, akkor is csak el van térítve benne az édessége.

A remény május 29-én, egy kóstoláson csillant fel. A bor, amelytől elaléltam, a Bardon borászat Omega 2012 nevű bora. A csúcsboruk.

BARDON_OMEGA_kép.jpg

Nekem azért volt elképesztő élmény ez a bor, mert az utóbbi időben rájöttem: nem szeretem a tokaji borokat.

A tokaji ugyanis egy méz-ital. Nem a cukorra, hanem a mézre hasonlít az ízérzet, amit kivált. A méznek van meg az az átható, tömör, meg nem szűntethető édeskés íze, amely fantasztikus, amikor az ember erre vágyik. De semmilyen más alkalomra nem való. Ahogy a tokaji is csak egy-egy alkalommal iható. Ezért persze léteznek olyan tokaji italok is, amelyek megpróbálják elfelejtetni, hogy mik is valójában. Ettől viszont olyan vegyes ízűk lesz: tokajis + valami.  

Azokat a borokat sem kedvelem, amelyek ugyan tokajiak, de másképp azok, mert nem csak édes ízűek, hanem van bennük szárazság is. Azok is csak mézes borok.

A Bardon nem ilyen. Már egy-két korty után is olyan ásványosságot fedeztem fel benne, amely az etyeki borokra jellemző. A savas íz egyfajta változatát. Ez egy tokaji borban szenzációs előrelépés.

A Bardon keményebb fajta poharazós bor. Van ereje, megüti a fejet, de nem ver az asztal alá. Én 4-5 pohár után sem éreztem magamat kótyagosnak. Íze van, ereje. Nem beszélek textúráról, mert nem annyira bonyolult bor ez. De még a testes vörös boroknak is méltó vetélytársa az ízét illetően.

A hárslevelűből és furmintból összetett Bardon szerintem egy 21. századi tokaji bor lesz, amely a furmintban rejlő lehetőségeket bontja ki és ezzel erőteljesen felülírja azt az elképzelést, hogy a tokaji bor csak édes lehet

Ezért írtam, hogy ez nem is tokaji bor.

Tessék megvásárolni és kipróbálni!

Utóirat: a múlt hét végén a VinAgora versenyen a Bardon Omega 2012 a legjobb furmint fajta bor címet nyerte el.

4 komment

Hordjunk öltönyt?

2014.06.23. 10:09 Kóczián Péter

Szerintem túlságosan hanyagoljuk az öltöny viselését. Nagyon beleszerettünk a laza cuccokba, az informális öltözködésbe, s ezzel kiveszett az életünkből a formális öltözködés szépsége. Hiánya pedig vakká tesz minket a laza (casual) elegáns viseletekkel szemben.

Egy átlagos fiatal ember vagy férfi manapság inkább csak ünnepi egy alkalomra vagy csak egy-egy fontosabb alkalomra vesz fel öltönyt. Akkor viseli mindennap, ha a munkája megkívánja – cserébe viszont folyamatosan együttérzésre számíthat, mint akivel kitolt a sors. Az öltöny viselet ugyanis kiment a divatból.letöltés.jpg

Én magam is gyakorló bűnös vagyok, hosszan tudnám sorolni, mennyivel kellemesebbnek találom, ha nem öltönyben vagyok. Az utóbbi napokban folyamatosan öltönyt hordtam, s már három nap után pontosan meg tudom fogalmazni, miért nem jó öltönyt hordani.

Az öltöny és a nyakkendő kalodába zár. A legnagyobb macera a nyakkendő. Könnyen le lehet enni, ezért az étkezésnek fegyelmezett rendben kell zajlania. Apró falatokat kell felvenni a villával, külön odafigyelve a csepegő részletekre, hogy azok ne csepegjenek a ruhánkra. Míg az informális pólókból, pulcsikból könnyebben eltávolítható bármilyen folt, az öltöny ingek, a nyakkendők, az öltönyök kegyetlen pontossággal megőrzik a rosszul bevitt ételmaradványokat.

Aztán itt van a nyakkendő kezelése. A nyakkendőt egész nap kezelni kell. Az egyik nap direkt megfigyeltem magamon, hogy körülbelül másfél óránként egy tükröző felületen meg kell vizsgálni, hogy jól áll-e a nyakkendő csomója. Az ugyanis állandóan elmozdul. Az pedig természetesen megengedhetetlen – hiába szokás ez Magyarországon-, hogy a csomót meglazítsuk, a felső inggombot kinyissuk. Ez csak stilizált embereken – például Dr. Csont – áll jól. Élő embereknekviselnie kell az öltönyt és a nyakkendőt.

images (3).jpg

Na, ez a lényeg. A viselés. Az informális ruhák azért kellemesebb, mert mindegy, hogyan esnek, hogyan lógnak rajtunk. Egészen nagy mozgásteret adnak a szabad viseletre. A formális ruháknak viszont leginkább egy bizonyos módon kell állnia.

Az öltöny kabátját be kell gombolni. Erre magamat is figyelmeztetnem kell, ugyanis cirka négy óra viselet után az ember, amikor áll, szívesen kinyitná a zakót. Csak úgy, hogy ne legyen bezárva egy anyagba. Vagy azért, hogy a nyakkendőjét felkapja a tavaszi szél. Vagy azért, mert a nap bedörrent, ezerrel süt, s az embernek egyszer csak melege lesz.

Ezt mind nem lehet figyelembe venni az öltöny viselése során. Már ha az ember komolyan veszi magát.

Az öltöny viselés lényege pedig épp az, hogy komolyan kell venni, az összes szabállyal, tradícióval együtt, amely kialakult körülötte. Az öltöny ugyanis nem más, mint egy férfi rendezett képe a külvilág felé. Ezért kell állandóan begombolni a zakót, ha állunk, s kigombolni, ha leülünk. Ezért kell állandóan megigazítani a nyakkendőt és elrendezni azt a zakó, a gallér és az ing hármas keretében.

Vannak persze más gondok is az öltönnyel. Az öltöny rugalmatlan. Őrzi egyszer volt formánkat, s kegyetlenül jelzi, ha a formánk időközben megváltozott. Sőt, az elmúlt két-három napban elvesztett és felszedett dekákat is egy mérleg pontosságával mutatja.

Magyarország utcáin rengeteg olyan embert látni, akiken lóg az öltöny, látszik, hogy a pokolba kívánják az egészet. Azon nem lehet változtatni, hogy egy csomó ember kényszerből hord öltönyt, mert a munkája, a szerepe, a státusza ezt megköveteli. Azon viszont lehet változtatni, hogy az öltöny ne lógjon rajtunk. Annál rondább ugyanis nincs, mint amikor valakiről lesír, hogy legszívesebben ledobná magáról az öltönyt.

Magával az öltönnyel nem lehet mit kezdeni, nem lehet rajta lazítani. A viselkedésünket és a gondolkodásunkat viszont meg lehet változtatni.

Az első lépés, hogy ne kényszerzubbonynak tekintsük az öltönyt, hanem egy kihívásnak, amelynek meg kell felelni.  Egy feladatot jól és rosszul is meg lehet oldani.

Az öltöny viselés előnye, hogy az embert komolyabban veszik. A hivatalban, a munkahelyén, a főnökei, a beosztottai, a bárokban este; a nők reggel, délben, délután és este.

Az emberek a jól viselt öltönyben az erőfeszítést, a gondosságot, a fegyelmezettséget értékelik. A mértéktartást. Öltönyt viselni nem más, mint megjeleníteni egy értékrendet.images (1)_1.jpg

Bár azt gondolom, hogy nem kell túllihegni az öltöny viselkedésformáló hatását, annyi biztos, hogy nem árt, ha néha napján a rajtunk levő öltöny a maga kötöttségével korlátok közé szorítja a viselkedésünket.

Szerintem gazdagabb lenne az életünk, ha az öltöny viselete nem kötődne speciális indokokhoz, hanem a férfiak mindennapi és természetes ruha darabja lenne. Megtanulnánk, hogy az öltöny nem, csak fekete, szürke és kék lehet; hogy mintázata a színek végtelen világát nyithatja meg nekünk; hogy a választékos – kifinomult ruha darabok összeállítása kreatív tevékenység, viselésük pedig örömet okoz.

Ma már abban is biztos vagyok, hogy a laza (casual) öltöny viselete csak annak megy jól, aki magát az öltönyt is tudja viselni.

 

 

 

8 komment

Gyümölcs orgia a Hungarika ital

2014.06.22. 14:25 Kóczián Péter

Sűrűn gyümölcsös, nagyon finom magyar italt fedeztem ma fel!

Hungarika a neve, magyar termék, a Nagykőrösi Konzervgyár gyártja.

Óriási élmény, mintha Nyugaton lennénk. Az első korty után, a pohárra rakódott vastag gyümölcs réteg láttán jöttem rá, hogy fel kellene rázni, mert valami kimaradt belőle. A lényeg maradt ki belőle, mert olyan sok gyümölcsöt tartalmaz, hogy a gyümölcs húsa óhatatlanul leülepszik az aljára.

Felrázva viszont egy igazi dzsúzt kapunk.

A logo fogott meg legelőször, még a pultban. Ez nem a szokásos, igénytelen, "velünk élő szocializmus" élelmiszer-logo. Nagyon pontosan visszaadja a termék finomságát. És nem is annyira korszerű, hogy kilógjon a számunkra ismerős arculati világból.

DSC_1421_1.JPG

A cég a honlapján azt mondja, náluk az összes többi gyümölcslé is ilyen jellegű. Legalább ötven százalék gyümölcs, préseléssel kinyerve, mert így marad meg a legtöbb zamat és tápanyag a gyümölcsből. Ma egy fekete ribizliset ittam.

DSC_1423.JPG

Magyar alapanyag, magyar gyártás, magyar csomagolás, szóval, dagadhat a nemzeti bendő: az ízétől is és a büszkeségtől, hogy mi is tudunk olyat finomat csinálni, mint az osztrákok.

Vendéglátások, szállodások, tessék belőle rendelni! Így lehet támogatni a hazai ipart és kereskedelmet!

Szerintem a termék annyira jó, hogy plusz fogyasztásra serkenti a vásárlókat!

 

Hol kapható Budapesten?

A Hungarika vevőszolgálatánál a következő helyeket sorolták el:

Legnagyobb kínálat:

VII. Király utca - Nagydiófa sarok, Spar

Mammut Biosétány

Még kapható:

VI. Szinyei Merse utca 1-3

VI. Bajcsy-Zsilinszky utca eleje, non-stop bolt

Kigyó utcai non-stop, az OTP mellett.

Weboldal:

http://www.hungarika.hu/

 

Szólj hozzá!

Dosztojevszkij világa képekben egy modern fotóstól

2014.06.14. 10:28 Kóczián Péter

Alex Timmermans egy 1857-ben feltalált előhívási technikával készíti ezeket a gyönyörű képeket.  Annyira stílusos, hogy nem tudtam ellenállni annak, hogy megmutassam a műveit. Akit a fotók elkészítése érdekel, az itt megnézheti a szakember magyarázatát. 

 

AlexTimmermans13.jpg

AlexTimmermans02.jpg

AlexTimmermans01.jpg

AlexTimmermans00.jpg

AlexTimmermans07.jpg

AlexTimmermans05.jpg

AlexTimmermans14.jpg

AlexTimmermans09.jpg

Szólj hozzá!

Stílustalanul öltöztették fel a Viva Comet műsorvezetőjét

2014.06.14. 10:11 Kóczián Péter

A Kóczián Vásárol szerint a gála-kultúra, ami ellepi a világot, meg a bulvár tartalomgyártást, egyáltalán nem rossz, szerepe ugyanaz, mint régen, amikor az arisztokácia kifinomult öltözködéséről számoltak be a divat lapok, s ezzel mintát adtak az embereknek (és szórakoztattak, de ez most nem ide tartozik). 

Ezért nagyon jó, hogy a tömegmédia világában "futottak még"-nek számító Viva Tv a Comet gálát szemmel láthatóan évről-évre egyre jobban felturbózza ( már sok évvel ezelőtt ezt kellett volna tennie). Én az idei sajtóból éreztem azt, hogy már nem csak a tévé, hanem a sztárok, sőt, végre, a stylistok, tervezők számára is egyre fontosabb az esemény. 

De épp az esemény fontosságának növekedése indít arra, hogy szóvá tegyem Sanyóca, a férfi műsorvezető pocsék megjelenését. 

Nem csak a Vivara jellemző, az RTL-re és a TV2-re is, hogy a férfi műsorvezetők, amikor öltönyt viselnek, a zakót nem gombolják be. Holott a zakó viselés egyik szabálya, hogy a zakót be kell gombolni. Mindig. 

A tévé egy minta-adó intézmény, a benne megjelenő viselkedés minta a társadalom számára is. Ezért fontos ennek a klasszikus szabálynak az érvényesítése. 

Sanyóca, a gála műsorvezetője, természetesen nem gombolta be a zakóját. És ez senkit nem zavar. 

A nyakkendőjének pedig az öv csatjáig kellene érnie. Ez sem zavar senkit. 

Vessük mindezt össze azzal, hogy Iszak Eszter ruháját milyen gonddal választották ki. Mindkettejük megjelenésén dolgozott legalább egy stylist, a műsor rendezője, meg producere. 

iszak_eszti_sanyoca_2e711af6b4d638ff16232eeeabfd0b1e.jpg

 

Míg Iszak egy klasszikus estélyit visel, férfi műsorvezető társa csak úgy oda van téve. Ide jó lesz ez is alapon. 

Hogy néz ki például Iszak gyönyörű cipője mellett Sanyóca sport cipője? A nadrágja, amely nem klasszikus módon"bukik" a lábára egy redővel, hanem többszörösen meggyűrődik a lába szárán? 

Sanyóca nem a műszaki egyetemről jött IT-s tanonc, vagy egy laza gimnáziumi tanár, aki nemrég kezdte a pályáját, hanem egy egyébként stílusikonnak felöltöztetett műsorvezető. Lásd a zakóját, amely a klasszikus "evening dress" egyfajta átértelmezése. A klasszikus férfi esti ruha - amely egy gálán kötelező - fekete, selyem vagy bársony kiegészítővel diszített, egyébként egy gombos zakó. Vagy még gombja sincs. 

Sanyóca ruhájában a zakó ujjának selyem hatású anyaga, a szürke színe utal az "evening dress"-re. Ha  a képen jól látom, a zakón nincs gomb, ez elég erős utalás a klasszikus esti férfi öltözködésre. Ruházata többi eleme azonban köszönyő viszonyban sincsen az "evening dress" átértelmezését célzó zakóval. 

Arra gondolni sem merek, hogy csak úgy összedobálták neki a ruháit. 

Akkor viszont mi az, amit látunk rajta? Eklektikának sem lehet nevezni, mert az eklektika a tudatos összevisszaság és a merész próbálkozás formája. Sanyóca ruhája viszont egyik sem.

Magyarországon a következőkre szokás hivatkozni. A klasszikus ruha kiment a divatból. Ez egy fiataloknak szóló műsor, nem kell erőltetni ezeket a dolgokat. Ez csak egy tévé-show, nincs ennek nagy jelentősége. 

Szerintem bizonyos klasszikus szabályok semmibevétele hülyeség, mert helyes szabályokat nem kell nélkülözni; a fiatalokat nem kell megkímélni a helyes öltözködés mintájától, mert nagyon hamar stílustalan vagy rosszul öltözött felnőttek lesznek; a populáris műsor nem attól gagyi, hogy felszínes tartalmat sugároz, hanem attól, hogy felszínes erőfeszítéseket tesz a professzionális szórakoztatás érdekében.

A kulturáltan felöltöztetett műsorvezető ugyanúgy a professzionalizmus része, mint a jó világítás

 

 

9 komment

Egy örmény csoda tervező Londonból

2014.06.13. 09:47 Kóczián Péter

David Koma egy örmény csodagyerek, aki tizenötévesen már a saját kollekcióját mutatta be. Utána elment tanulni Londonba, nyert egy csomó díjat. Ma huszonöt éves, a legmenőbb sztárok hordják a ruháit - Lady Gaga, Beyonce Kylie, Rihanna, Alicia Keys többek között - és még a Kóczián Vásárol is elképedve mutatja be a ruháit. 

Amit fontosnak tartok megjegyezni: a magyar dizájnerek ruháit nézegetve sokszor nem értem, hogy milyen hagyományhoz, ruha tervezési vagy egyéb vizuális, képzőművészeti hagyományhoz kapcsolódva alakítják ki a szabásmintákat. Kománál látom, illetve nem is látom, csak érzékelem, hogy a tradicionálisat értelmezi újra, s nem csak anyagokat vagdos a maga elképzelései szerint. 

Ez a kollekciót a Thierry Mugler márkának készítette. 

tumblr_n70kr2V0nm1rf43pdo1_1280.jpg

 

tumblr_n70o04hEaw1rf4nooo1_1280.jpg

tumblr_n70p6zhNOj1rf4nooo1_1280.jpg

Szólj hozzá!

Gyönyörű nyári női viseletek

2014.06.10. 03:23 Kóczián Péter

Lélegzetelállítóan gyönyörű ruhákat találtam Osman Yousefzada nyári kollekciójában. A tervező 2007 óta a brit divatipar egyik üdvöskéje, sorra nyeri a szakmai díjakat. Hol a Mangonak dolgozik, mint 2008-ban, hol haute-couture ruhákat készít. A London Fashionweek így jellemezte ruháit: Egyszerű, de nagyon intelligens,kivételesen pontos, jól szabott darabok. Ami még fontos szerintem: az ötvenes, hatvanas évek modern szabás formáját enyhíti érzéki megoldásokkal. 

osman03.jpg

osman04.jpg

osman06.jpg

osman07.jpg

osman10.jpg

 

osman11.jpg

osman17.jpg

osman22.jpg

osman18.jpg

Szólj hozzá!

3 ezer éves nadrág Kínából

2014.06.06. 03:44 Kóczián Péter

bb_trousers_FREE.jpg

A legrégebbinek számító nadrágokat fedeztek fel egy kínai ásatáson. Lovagló nadrágként használták, s ez forradalmi újdonság volt. A nadrágot ugyanúgy fel kellett találni, mint sok minden mást. Az emberek a nadrág előtt vagy egy részes ruhákat hordtak, mint a tunika vagy a tóga, vagy több részes darabokat, de azokat nem egyben szabták ki. Például Ötzi 5300 évvel ezelőtt a két nadrág szárát külön húzta fel a lábaira. A felfedezés láttán egy amerikai Kína -szakértő  azt mondta: A lelet azt bizonyítja, hogy a nadrág ötletét a vándorló állattenyésztők találták ki, megkönnyítendő a lovaglást. Részletek itt

A két nadrág mindegyike három részes barna anyagból készült. Egy-egy darab a lábaknak, s egy rész az ágyéknak. Az anyagokat nem vágták el, hanem szövőszéken formálták meg a végső méretükre. A nadrágokon voltak oldal nyílások, adtak hozzá gatyakötőt és a lábakra mintákat is szőttek. 

 

 

 

1 komment

Elegáns úszógatyák

2014.06.04. 08:00 Kóczián Péter

Végre. Megtaláltam.

Már nem kell átöltözni a fürdőgatyáról valami kulturáltabbra, ha az ember a vízparttól tíz percre és leqalább száz méterre eltávolodik.

A dizájner, aki kitalálta az alábbi ruhákat ugyanazt gondolja, amit én is.

"Egy barátom negyvenedik születésnapjára mentem Rajastahnba. A vendégek többsége a formatervezésben dolgozik, úgyhogy bizonyosan van vizuális érzékük. A nők jól néztek ki, a férfiak viszont szörnyen. Vadul mintázott boxer rövid nadrágokat viseltek rugalmassá tett övekkel, vagy pedig nagyon szélesre szabott, laza rövid gatyákat, amelyből kilógott a fenekük. Ez egy tizenhét évesen még rendben van, de 30-35 felett már nem biztos".

352771_mrp_ou_m2.jpg

 441758_mrp_ou_m2.jpg

 

Az illető neve Adam Brown, aki korábban fotós volt. 2007-ben kezdte márkája, az Orlebar Brown felépítését.

Azt mondja, olyan rövid nadrágokat tervez, amelyekben lehet úszni, de amelyek eléggé jól megtervezettek ahhoz, hogy egy pihenő helyen inni és enni is elmehessünk bennük. A lényeg, hogy ugyanúgy és ugyanolyan módon megtervezteti az úszónadrágokat, mintha egy nadrágot készítettne. Ettől olyan jólszabottak az úszónadrágjai.

Az idei kollekció néhány darabja alább. 441758_mrp_in_l.jpg

352771_mrp_in_l.jpg

352772_mrp_in_l.jpg395006_mrp_in_l.jpg

Szólj hozzá!