HTML

Kóczián vásárol

Vásárlásról, termékekről, divatról és fogyasztásról. Vásárolni és fogyasztani jó.

Kóczián vásárol a Facebook-on































Dzsekit ne viseljünk nyilvános szereplés alkalmával! és más tanulságok

2014.11.26. 23:56 Kóczián Péter

Az X Faktorban az utóbbi években elhűlve néztem, hogy a zsűri tagok viszonylag gyakran bújnak dzsekibe.

Ha jól értem a jelenséget, akkor a zsűri tagoknak, a stílus tanácsadóknak, a producereknek gyakran fejtörést okoz, hogyan tegyék a zsűri tagokat "fiatalossá", "könnyedebbé",hogyan közelítsék őket a tömegízléshez.

A megoldások között szerepel a dzseki, amely Magyarországon a sportossággal, a közvetlenséggel asszociált ruha darab.

A dzsekit arra tervezték, hogy védjen a külső hatások ellen. Szabása kabátszerű, anyaga, felépítése a felöltőhöz teszi hasonlatossá. Ami a zsűrizés szempontjából a legfontosabb, arra tervezték, hogy az ember állva viseli és nem ülve.

A dzseki azért  lehet népszerű tévés műsorvezetők között - főleg, akik nem 40+-ban nyomulnak - mert lazának, sportosnak hat. A fiatalság, a fiatalosság érzetét kelti. Ezért terjed olyan fiatalos műsorokban, mint az X-Faktor vagy a Rising Star.

Kezdem Alföldi Róberttel, aki az egyik legjobban öltözött férfi ma Magyarországon. Kivéve az X-faktor néhány adását. Alföldi dzseki.jpg

Érdemes megfigyelni, ahogy a dzseki ráráncolódik Alföldi testére és kezére, hiszen bősége nem arra lett kitalálva, hogy ülés közben összehúzódjon. Azon kívül, hogy az ember úgy érzi, viselője fázik, azt is üzeni: az illető csak beugrott pár percre, s máris megy tovább.

A zakó struktúrába rendezi az ember felső ruháját, keretet ad neki, a dzseki lényege, hogy eltakarja az alatta levő ruhát, elnyomja annak érvényesülését.

A dzseki, ha ülve viselik, felkúszik viselője nyaka és feje felé, így nem kisimít, hanem kalodába zár. Nyugtalan érzést kelt a nézőben.

A cippzár, minden dzseki központi eleme, nyakig kettévágja a viselője testét. Hiszen a dzsekinek nincs olyan kivágata, mint a zakónak vagy a mellénynek. A dzseki normális állapota kétféle: vagy zárva van, vagy nyitottan lóg.

Nagyon árulkodó, hogy az emberek, ha dzsekit vesznek fel és közben ülnek, sosem húzzák fel nyakig: valószínűleg érzik, hogy ez nagyon diszfunkcionális lenne. Ha más nem, a nyakig bezártság érzése miatt.

A dzseki másik funkciója,hogy nyitva, szabadon lóg. Ülő emberen képtelen a lazaságot sugallni.

Különösen szörnyű az, amikor az elegáns nyakkendő és a dzseki párosításával próbálkozik a stílus tanácsadó és a műsor szereplője. Sem ülve, sem állva nem jó.

Alfölfi és s többiek csiricsáré X faktor_2.jpg

Alföldi dzsekiben_1.jpg

 

Majkának sem áll jó, bár imidzs fotóin jól látszik, hogy ő vagy a stílus tanácsadók szeretik vele kapcsolatban a dzsekis megoldást alkalmazni. Mert Majkát így gondolják fiatalosnak tartani. Majka image kép.jpg

Geszti Péter farmer dzsekije egy X-Faktor stúdió felvételen szerintem tényleg a stílustanácsadás alja.

Geszti farmer dzseki 2.jpg

Azonnal megmutatom, szerintem mi a jó. Nem, nem külföldi példákat mutatok majd. Ugyanezeket az urakat öltönyben.

 

Alföldi elegáns 2.jpg

Alföldi öltöny elegáns.png

 Geszti jó.jpg

Gesztinél meg tudom mutatni, hogy milyen az, ha casual, azaz lazább eleganciát adnak rá. A mintás póló és a sötét öltöny együtt nagyon jól működik, a póló piros kerete és a zakó fekete színe célratörő és kellemes hatást kelt.

 

Geszti ugyanaz mint előbb-közeli.png

Tudom, a fő érv az lesz az eddig elmondottakkal szemben, hogy a popos műsor, a fiatalítás nem teszi lehetővé, hogy ilyen jellegű elegáns ruhákat adjanak rájuk. Biztos ez? Nézzük meg Majkát öltönyben!

 

Majka öltönyben mellénnyel.jpg

Tényleg nincs pop-érzés elegáns öltönyben?

Majka öltönyös reklámja hivatalos marketing termék. Csak éppen a műsorok során nem használják.

 

Néhány általános következtetés még korunk egészére vonatkoztatva

A magyar szórakoztató műsorok vezetőinek és arcainak öltözetésén az erőlködés látszik. Minden hétre kitalálni valami újat. Minden héten meglepni a közönséget. Variálni. Többféle stílust felvonultatni.

Gondolom, ez utóbbit azért, hogy a sokfélének tartott közönség magáénak érezze a műsorok arcait.

Szerintem az emberek karaktereket szeretnének látni, akik kiszámíthatóan hozzák a maguk formáját. Akik valakik. Valakivé  pedig csak az állandóság által válik egy figura. Zsáneres alakká csak ugyanolyan manírok ismételt bemutatása tesz egy szereplőt.

A sztár műsorok műsorvezetőinek stílustalan öltöztetése tökéletes tükre korunknak itt és most, Magyarországon, amely nem ismer el hagyományt, nem tisztel kialakult formákat, s nem érti, hogy a megújulás nem az eszetlen eklektikában van, hanem a hagyományosan letisztult formák egyszerre hagyományhű és kreatív újraértelmezésében.

Magyarországon nem az lesz sztár, akinek kialakult stílusa van, hanem az, aki a zavaros elvárások özönének hajlandó megfelelni.

Kudlik Júlia, Antal Imre, Vitray Tamás, Kovács P. József máig tartó népszerűsége nem csak az egyre halandóbb korba lépő korosztályok Kádár-nosztalgiájára utal, hanem arra, hogy a diktatúra csökött világában ezek az emberek sajátosat alkottak, s azt folyamatosan újratermelték. Akkor nem merték kimondani, ma nem vagyunk hajlandók felismerni, hogy egy hagyományban kijegecesedett mértéket képviseltek a ruhájukkal, a megjelenésükkel.

Korunk a kaméleonokat gyártja le futószalagon.

Lehet,hogy elsőre furcsának hat a  gondolat, de nálunk sosem születik majd egy Lady Gaga, Katie Perry, Enya, vagy Lana del Rey. Ahol nincs hagyomány, ott nincs polgárpukkasztás.

Ahol minden csak egy pillanatig érvényes, s csakis azért, mert hirtelen jól hat, ott nincs stílus és nincs stílusteremtés.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianvasarol.blog.hu/api/trackback/id/tr26936073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bornemissza 2014.11.28. 02:11:31

Nagyon érdekes, jó összefoglaló, olyan szempontokat világít meg amikre nem is gondoltam volna!
A stílusszakértők motivációját elsőkézből ismered? Miért csinálják ezt?
Tibi
süti beállítások módosítása