HTML

Csináltass öltönyt, ha van rá pénzed!

2015.01.22. 15:43 Kóczián Péter

 

Egyre gyorsabban, egyre olcsóbban, egyre kevesebb törődéssel akarunk ruhákhoz jutni. Ezért csak kevesen készítettnek öltönyt Magyarországon.  

Hajtóka mérése

A legtöbb ember arra panaszkodik, hogy a csináltatott ruha drága, sokkal drágább, mint a készen kapott konfekció ruha.

Az általános elszegényedésben érintettek körében jogos a panasz. De mit kezdjünk azzal, aki az Audi A8-asból száll ki, s úgy mondja, hogy a személyre szabott ruhák drágák.

-  Nálunk az autó státusszimbólum, a ruha nem. Az olaszoknál ez nincs így, de ami érdekes, hogy például a lengyeleknél sem – mondja Bereznai László, az Alessandro and Co tulajdonosa. Boltjában vannak előre elkészült méretes ruhák is, de legszívesebben személyre szabott nadrágot, zakót, öltönyt ad el.

Miért olyan nagy dolog a csináltatott öltöny?

-   A csináltatott ruha egyedi. Ha jó, akkor minden részletében a tulajdonosára készült. Az úgy áll az emberen, ahogy semmi más. Ezt nem lehet összehasonlítani a konfekciós árukkal – sóhajt fel egy másik szabóság, a Prestige Úri Szabó tulajdonosa, Hajnal József.

Öltöny készülés közben

A szabók és ruhakereskedők elképesztőbbnél elképesztőbb történetekkel tudják bizonyítani, hogy teljes értékkáosz van a nagymenő, jól fizetett, pénzes férfiak fejében.

Egy ügyfél, aki száz körüli öltönyeit állandóan csak javíttatja, de sosem egészíti ki csináltatott öltönnyel, azt mondta egyszer az egyik szabónak, hogy teljesen feleslegesnek tartja a személyre szabott öltönyt. Az érvelése még érdekesebb volt: egyik ismerőse, Magyarország egyik TOP 100 milliárdosa arra büszke, hogy az érettségi zakóját még mindig hordja. Ez számára fontosabb üzenet és minta volt, mint az, hogy pénze birtokában nyugodtan megengedhetné magának a csináltatott öltönyt.

Sem a több százmilliós villák tulajdonosai, sem az autóra 20-50 milliót költő gazdagok nem érzik úgy, hogy egy 200-400 ezer forintba kerülő személyre szabott öltöny beleférne a büdzséjükbe. A nettóban is milliós fizetésű menedzserek és középvezetők sem gondolnak arra, hogy már csak rajtuk múlik, készíttetnek-e magukra szabott öltönyöket.

Az öltönyök típusai

Az öltönyöknek három típusa létezik. A „konfekció”, más néven a készruha (angolul „ready-to-wear”) az, amelyet vagy elfogadunk olyannak, amilyen, vagy nem vesszük meg, alakítani se nagyon lehet rajta. Ezek a 48-as, 50-es, 52-es és nagyobb öltönyök, amelyek a boltok többségében megtalálhatók. A nadrág általában hosszú, fel kell hajtani, az öltöny viszonylag laza. A szabásukban van különbség: egy részük karcsúsított, másik részük viszonylag bőre van hagyva. Az utóbbi öltönyök direkt úgy készülnek, hogy akkor is beleférjünk, ha 2 vagy 5 kilót híztunk.  

Amikor a laikus emberek a „csináltatott öltönyről” beszélnek, akkor nem tesznek különbséget a két öltöny típus között, amely a szakemberek számára ég és föld. Az angolul „made-to-measure” öltönyt az, amit magyarul „fazonigazítottnak” hívunk. Ezek az öltönyök előre megszabott szabásminták szerint készülnek el, de az egyes vevők igényeire tudják alakítani azokat. Attól speciálisak, hogy készítésük során eleve nyitva hagyják a lehetőséget a kisebb átalakításokra. Az ember bemegy a szabójához, aki a szabott mintaöltönyt a testére formálja: itt behúz, ott kienged, egy kicsit átalakítja a vállánál az öltönyt, vagy a hónaljánál, mondjuk, kiengedi a zakót.

Az igazi csináltatott öltöny számkivetett Magyarországon

Méret vételAz angolul „bespoke”-nak nevezett öltöny az, amelyet kezdettől fogva egyénre szabnak. A szó klasszikus értelmében ezek az igazi csináltatott öltönyök.  

Hajnal József (Prestige Úri Szabó), aki  „bespoke” öltönyöket készít, tehát maga szabja ki és készíti el vevői öltönyeit, úgy látja, hogy a kézműves munka értéke veszett el.

-  A csináltatott öltöny azért drága, mert nem gépek, hanem egy vagy két ember készíti el. Mert egy adott testre készül, s arra törekszünk, hogy kényelmes és szép legyen. Minden egyes varrás, minden egyes szabási megoldás egyszeri, amelyet minden egyes alkalommal újra és újra meg kell csinálnunk. Ezért drágább a konfekciós öltönynél, amelyet gépek készítenek több ezres, tízezres mennyiségben.

Hajtóka mérése

 

Mai korunk a kész dolgokat szereti, amelyekbe nem kell időt, energiát, figyelmet beleölni. A személyre szabott ruhák legalább kétszeri, de sokszor háromszori próbával készülnek el.

Igen, ez három külön időpontot jelent. A többséget ez is idegesíti.

-  Akit ez zavar, azt az sem győzi meg, ha azt mondjuk: szívesen elmegyünk bárhová, a munkahelyére, az otthonában, hogy a számára legkényelmesebb körülmények között és időpontban próbálhasson – mondja Bereznai László (Alessandro and Co).

Gyakoriak az olyan érdeklődők, akik az elkészítési időt sokallja. Egy-egy csináltatott öltöny általában egy hónapig készül. A legfeszesebb tempó mellett is kell három hét az elkészítéshez.

-  Tavaly december első napjaiban hívott fel valaki, hogy 2014-ben még hány öltönyt tudok neki készíteni. Mintha nem is lenne karácsony, szilveszter, s újév, amely legalább tíz napos leállást jelent. S amikor azt mondtam, legfeljebb egyet, akkor dühös lett, s többet nem is hívott vissza. Túl azon, hogy azt gondolta, nincs más dolgom, mint neki öltönyt varrni, egyszerűen nem bírta elviselni, hogy ez nem egy adj’ uram isten, de azonnal termék – meséli Hajdú József, a Prestige Úri Szabó tulajdonosa.

Mennyibe kerülnek a különböző öltönyök?

A kész öltönyök a mai magyar piacon három kategóriába sorolhatók. A műszálas öltönyök 15-30 ezer forintos világa után következik a konfekciós, 40-120 ezres öltönyök világa, amelyek vagy jók az emberre vagy nem. A kisebb átalakítások rizikósak, vagy jobb lesz tőlük a ruha vagy nem.

A fazonigazított öltönyök világa körülbelül 150 ezer forinttól kezdődik. Ennyiért már egy kicsit a saját formánkra igazíthatjuk az öltönyöket. Ebben az ársávban azonban van egy vetélytársuk: a drágább kész öltönyök, mint a jól ismert Boss, amelyek szerencsés esetben alakíthatók, de van, hogy nem érdemes hozzájuk nyúlni. Igazság szerint azonban a menő márkák öltöny árai könnyen 200 ezer forint fölé kúszhatnak.

200 ezer körül viszont már elérkezünk a csináltatott öltönyök világába, amelyben a több ezres vagy akár tízezres nagyságrendben készülő konfekciós öltönyök vetélkednek a személyre szabott, teljesen az egyéni kívánságok szerint készülő darabokkal.

A csináltatott öltönyök iránti érdektelenség azért vicces, mert a már neves márkáktól származó 150 ezer forint feletti készen megvett öltönyök jelentős része csak némi átszabás után kerül a vevőjére. A drágább konfekciós öltönyök egy részénél ugyanis megkönyörülnek a vásárlókon és lehetővé teszik, hogy profi szabók segítségével alakíthatókká váljanak. A kész öltöny ugyanis sok esetben nem kész – viselése előtt még  személyre kell szabni!

A kisebb átalakításokat pedig éppen azok a márkák végzik, amelyek, mint a Prestige Úri Szabó vagy az Alessandro and Co, csináltatott öltönyt is tudnak szabni. Bevételeik jelentős része származik ezekből a megbízásokból. Még a legmenőbb Andrássy úti boltokból is sok megrendelésük érkezik!

200 felett már csináltatni is érdemes

200 ezer körül a konfekciós öltönyök árai összeérnek a személyre szabott öltönyökével, s csak igény és választás kérdése, hogy az ember melyiket választja. Akinek fontos, hogy ruhája egyedi legyen, és aki büszke arra, hogy kézműves, egyedi terméket használ, az csináltasson személyre szabott öltönyt!

Így döntve ugyanúgy „honpártolóvá” válik az ember, mint a 19. század büszke nemesei és polgárai, akik fontosnak tartották, hogy a pénzüket itthon készült termékekre költsék. A kézműves ipar mindig helyi. A kézműves termékek vásárlói mindig a helyi közösséget gyarapítják.

Ez sem utolsó szempont, amikor a konfekció és a csináltatott öltöny között kell dönteni.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianvasarol.blog.hu/api/trackback/id/tr947098015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopi3.14 2015.01.23. 01:17:18

Most mondjam azt, hogy nekem van olyan öltönyöm, ami anyaggal együtt nem volt ötvenezer forint és az utolsó mérete is rám lett szabva, méret után, nem pedig átalakítva? Persze ez vidéki szabó, nem pesti. De a dolgát épp olyan jól végzi.

Kopi3.14 2015.01.23. 01:57:19

@Kóczián Péter: Békéscsabán, a hely színház szabója volt a szabóm, két öltöny, emlékeim szerint két kabát készült nála. Pár évvel ezelőtt 30k HUF, plusz anyag áron ment, de szerintem már rég nyugdíjba ment, így nem tudom merre lehet most.

Vincenzo6 2015.01.23. 04:19:26

Rám 70 ezer forint + anyagért szabtak öltönyt, a szabó mindenről megkérdezett, tökéletesen olyan lett, amit megálmodtam. Igaz, ehhez egy határral Keletebbre kellett menni, és kellett az ismeretség, mert vakon persze nem bíznék egy romániai szabóban, általában más a kereslet, és ehhez a kínálat is igazodik. No, de a lényeg, hogy ott ez a normál ára. Persze a gyenge minőségért is elkérnek ennyit, szóval tényleg jó ismerni a "terepet".

Vincenzo6 2015.01.23. 04:19:59

@asfaémésanlsanv: Mármint KETTŐ öltönyt csináltak ennyiért.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2015.01.23. 12:13:25

"Így döntve ugyanúgy „honpártolóvá” válik az ember, mint a 19. század büszke nemesei és polgárai, akik fontosnak tartották, hogy a pénzüket itthon készült termékekre költsék. "

A Kossuth-féle Védegylet buktája ugye ismerős?

Migmir 2015.01.23. 17:07:13

" A nadrág általában hosszú, fel kell hajtani, az öltöny viszonylag laza."

Öltöny az a zakó és a nadrág együtt......
Ebben a mondatban szerintem a zakóra gondoltak. Nem szőrszál hasogatás csak figyelem felkeltés. Ne keverjük.

Brix 2015.01.23. 20:11:19

Az a helyzet, hogy az üzleti szférában, már nem elvárt dolog az öltöny. Elég a laza, sportos stílus a tárgyaláshoz, ezért sem csináltatnak sokan öltönyt

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.08. 11:30:27

@Kopi3.14: Hali. Nekem is kellene valami elerhetoseg. A telepules nev kicsit keves :(.
Koszi.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.08. 11:31:00

@Vincenzo6: Hello. Elerhetoseget esetleg tudsz mondani?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.08. 11:41:28

Erdekes cikk. En a testre (egyuenre) szabott oltonyre, ingre eskuszok miota az elso ilyet hordom de ezket a parameterek polgarvakitasnak erzem. 200-400 ezer forint egy oltonyert? 1 honap? azert gondolkozzunk mar... es csodalkozik hogy nincs kereslet. Mar az elottem levo kommentelok hoztak ellenpeldakat, itt az enyem is.
Egy nyaralast Tajfoldon en is kihasznaltam mivolt oda vilagszerte jarnak ruhat varratni. 3 inget, 3 oltonyt es 1 hosszu kabatot varrattam. mind altalam valasztott, kivalo minosegu anyagbol divat katalogusbol valasztott szabassal. Elhanyagolhato felarer lehetett volna kerni Armani vagy hasonlo betetet :). Mondtam hogy nekem a szabosag markajat rakjak bele, annak a hirnevet oregbitsem, miert kernek barmi mast?
Lenyeg hogy ha jol emlekszem osszesen olyan 300 ezer FT korul volt amibol a kabat olyan 56,000 volt. Ez volt 2012 Januarban... azota is keszulok vissza Tajfoldre egy 3X ekkora tetelert :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.08. 11:44:54

Ja, elfelejtettem emliteni az emlitett megrendeles 5-7 nap alatt keszult el (mar reg volt nem emlekszem pontosan) es ezalatt egyszer kellett menni probalni a felkesz oltonyt hogy biztosan tokeletes legyen. A szabo indiai volt es kinaiakkal dolgoztatott.

Sithlord 2016.04.05. 03:36:49

Sziasztok,

eladó egy olasz designer öltöny:

Alessandro Reale Linea Tasmania
52-es méret. Soha nem hordott, original Allessandro Reale öltönyzsákban és vállfán.
Nadrághossz egyedileg méretreszabható
További INfo: adam.susits@gmail.com

üdv.

Bears54 2016.04.15. 23:51:36

Az azért érdekelne,hogy a fent említett öltönyök ragasztásos technológiával vagy ténylegesen az elejétől a végéig kézi varrással készültek e,mint az valódi bespoke öltönyök.
süti beállítások módosítása