HTML

Stílustalanul öltöztették fel a Viva Comet műsorvezetőjét

2014.06.14. 10:11 Kóczián Péter

A Kóczián Vásárol szerint a gála-kultúra, ami ellepi a világot, meg a bulvár tartalomgyártást, egyáltalán nem rossz, szerepe ugyanaz, mint régen, amikor az arisztokácia kifinomult öltözködéséről számoltak be a divat lapok, s ezzel mintát adtak az embereknek (és szórakoztattak, de ez most nem ide tartozik). 

Ezért nagyon jó, hogy a tömegmédia világában "futottak még"-nek számító Viva Tv a Comet gálát szemmel láthatóan évről-évre egyre jobban felturbózza ( már sok évvel ezelőtt ezt kellett volna tennie). Én az idei sajtóból éreztem azt, hogy már nem csak a tévé, hanem a sztárok, sőt, végre, a stylistok, tervezők számára is egyre fontosabb az esemény. 

De épp az esemény fontosságának növekedése indít arra, hogy szóvá tegyem Sanyóca, a férfi műsorvezető pocsék megjelenését. 

Nem csak a Vivara jellemző, az RTL-re és a TV2-re is, hogy a férfi műsorvezetők, amikor öltönyt viselnek, a zakót nem gombolják be. Holott a zakó viselés egyik szabálya, hogy a zakót be kell gombolni. Mindig. 

A tévé egy minta-adó intézmény, a benne megjelenő viselkedés minta a társadalom számára is. Ezért fontos ennek a klasszikus szabálynak az érvényesítése. 

Sanyóca, a gála műsorvezetője, természetesen nem gombolta be a zakóját. És ez senkit nem zavar. 

A nyakkendőjének pedig az öv csatjáig kellene érnie. Ez sem zavar senkit. 

Vessük mindezt össze azzal, hogy Iszak Eszter ruháját milyen gonddal választották ki. Mindkettejük megjelenésén dolgozott legalább egy stylist, a műsor rendezője, meg producere. 

iszak_eszti_sanyoca_2e711af6b4d638ff16232eeeabfd0b1e.jpg

 

Míg Iszak egy klasszikus estélyit visel, férfi műsorvezető társa csak úgy oda van téve. Ide jó lesz ez is alapon. 

Hogy néz ki például Iszak gyönyörű cipője mellett Sanyóca sport cipője? A nadrágja, amely nem klasszikus módon"bukik" a lábára egy redővel, hanem többszörösen meggyűrődik a lába szárán? 

Sanyóca nem a műszaki egyetemről jött IT-s tanonc, vagy egy laza gimnáziumi tanár, aki nemrég kezdte a pályáját, hanem egy egyébként stílusikonnak felöltöztetett műsorvezető. Lásd a zakóját, amely a klasszikus "evening dress" egyfajta átértelmezése. A klasszikus férfi esti ruha - amely egy gálán kötelező - fekete, selyem vagy bársony kiegészítővel diszített, egyébként egy gombos zakó. Vagy még gombja sincs. 

Sanyóca ruhájában a zakó ujjának selyem hatású anyaga, a szürke színe utal az "evening dress"-re. Ha  a képen jól látom, a zakón nincs gomb, ez elég erős utalás a klasszikus esti férfi öltözködésre. Ruházata többi eleme azonban köszönyő viszonyban sincsen az "evening dress" átértelmezését célzó zakóval. 

Arra gondolni sem merek, hogy csak úgy összedobálták neki a ruháit. 

Akkor viszont mi az, amit látunk rajta? Eklektikának sem lehet nevezni, mert az eklektika a tudatos összevisszaság és a merész próbálkozás formája. Sanyóca ruhája viszont egyik sem.

Magyarországon a következőkre szokás hivatkozni. A klasszikus ruha kiment a divatból. Ez egy fiataloknak szóló műsor, nem kell erőltetni ezeket a dolgokat. Ez csak egy tévé-show, nincs ennek nagy jelentősége. 

Szerintem bizonyos klasszikus szabályok semmibevétele hülyeség, mert helyes szabályokat nem kell nélkülözni; a fiatalokat nem kell megkímélni a helyes öltözködés mintájától, mert nagyon hamar stílustalan vagy rosszul öltözött felnőttek lesznek; a populáris műsor nem attól gagyi, hogy felszínes tartalmat sugároz, hanem attól, hogy felszínes erőfeszítéseket tesz a professzionális szórakoztatás érdekében.

A kulturáltan felöltöztetett műsorvezető ugyanúgy a professzionalizmus része, mint a jó világítás

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianvasarol.blog.hu/api/trackback/id/tr906300387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.15. 10:39:23

vannak, legalább is voltak, rövidebb nyakkendők, mondjuk a kép alapján annak meg hosszú

nemek amúgy a fehér ruhához a cípő színe se passzol

matroza 2014.06.15. 10:49:28

Akkor ez most hogy ? Leírja a kedves kritikus nagyon okosan, hogy nincs gomb a zakón, de azért már mekkora bunkó az illető amiért nem gombolta be.
Kb. ennyit ér az egész.

Circus 2014.06.15. 11:06:34

Pont, mert hozzáértőnek tűnsz, nem értem, miért lepődsz meg azon, hogy a 'divat'ban mindenféle, stílusban, fazonban, anyagban, színben, árnyalatban meg úgy általában bármiben egymáshoz nem passzoló ruhadarabokat és kiegészítőket aggatnak valakire, és ráfogják hogy divatos, menő.

Ja, igen praktikusságot, vagy egyszerű mértéktartást meg a józan észt, esetleg az általános szépérzéket most meg sem említem, normál viseletnél azért ezek esetleg számításba jöhetnének.

Kb a második alkalom után, amikor még suliban 'megszóltak', hogy mit mivel hordok, majd 1-2 év múlva divat lett belőle (nyilván nem miattam), nem igazán törődöm az úgynevezett 'divat'tal. Egyfajta lázadás: ha mindenki divatos, azaz olvasatomban ugyanolyan, akkor én meg hadd legyek egyéniség.
Ne kövesd, diktáld! :)

silent76 2014.06.15. 11:38:27

Szerintem meg pont Esztike van szarul felöltöztetve....

tatuman 2014.06.15. 12:28:45

Sanyóca. A neve is szar. Ezzel kezdodik. Hulye faszok mind amugy meg!

csorsza 2014.06.15. 13:30:09

Sanyoca. Sanyoca, bazmeg.
Megtalaltak a csavot: lehetsz misorvezeto ezen a banzajon, de kene 1 utos nev, mi legyen az, mi is legyen - toprengett a creative director a brensztormingon. Fonok, mit szolsz a sanyocahoz? Ez az, bazmeg, sanyoca, zsirkiraly! Es lon, Kovacs Sandor meg boldogan atlenyegult sanyocava.
Mindig van lejjebb.

csorsza 2014.06.15. 22:16:29

Akár. Egyébként, nekem az Üvegtigris Sanyija jutott még róla eszembe. Egy színvonal.

efi 2014.06.25. 21:18:02

Leér az a nyakkendő a gatyáig, csak utóbbit fel kéne húzni, nem pedig így, ahogy mostanában szokták: csak addig ahol legszőrösebb.
süti beállítások módosítása